R3VLimited Forums

Go Back   R3VLimited Forums > E30 Technical Forums > General Technical

Reply
 
Thread Tools
Old 04-17-2011, 07:27 PM   #61
lolcantturn
R3V Elite
 
lolcantturn's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: South NJ
Posts: 4,491
Quote:
Originally Posted by Sagaris View Post
I'm glad the fuel economy is improving, how is the overall response and performance? Nice and crisp? I generally dont care so much about my fuel economy as long as my engine is pulling strong and the response is sharp.
Overall response and performance has been awesome. Definatley as smooth as an M20 could be. The ECU really adjusted well since I reset it a few days ago, and idling has improved dramatically. I had the music playing and I thought my engine turned off, there was zero vibration in the cabin. Response is pretty good, virtually no lag when I go WOT.
Honestly it's improved a lot. I still have check engine, pulling a 1211 code (DME), but I still get CEL when I change ECU's so I don't know. I might actually be able to pass inspection tomorrow so I'll see how that goes.
__________________
Quote:
Originally Posted by TSI View Post
♫ Rust flecks are falling on my head...♫
OEM+
lolcantturn is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2011, 07:31 PM   #62
Sagaris
R3VLimited
 
Join Date: Sep 2009
Location: Midwest
Posts: 2,162
Just roll up to the testing station with a bottle of this hanging out of the gas filler


and some $5 bills placed evenly across the entire span of the dashboard.

Should be good after that.
Sagaris is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2011, 01:45 PM   #63
lolcantturn
R3V Elite
 
lolcantturn's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: South NJ
Posts: 4,491
After an extremely frustrating adventure on finding someone who actually knows how to drive manual in the inspection facility, I got the results.

Considering last time I passed high idle running almost solely on denatured alcohol, and failed idle with a 3000hc PPM, I did much better.
I got 400 failure on idle, 600 failure on high idle. If I put denatured alcohol, I'm pretty sure I'm going to pass considering the only thing I did to the car was add a new O2 sensor and TPS.
I'm sure the only reason I'm failing now is because of my cat converter.
__________________
Quote:
Originally Posted by TSI View Post
♫ Rust flecks are falling on my head...♫
OEM+
lolcantturn is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2011, 05:29 PM   #64
GDA
E30 Addict
 
Join Date: Oct 2010
Location: Dallas
Posts: 445
Quote:
Originally Posted by lolcantturn View Post
fuel pressure is fine....................wahhhhhhhh.


My ignition system is pretty darn new.

If it helps, this is my emissions test from about a month ago


Yes...2800 hydrocarbon parts per million........................................... ....

these numbers indicate your cat is working....

Complete combustion should result in CO2 approaching high 14s and 02 should be zero. O2 reduction as your speed increases is a sign the cat is helping out dramatically

I'd say you still have some type of vacuum leak post AFM. Did you replace hoses to the evap canister?

What about possible crankcase leaks like cam seal, cam end plugs, oil housing and what not...

If your injector o-rings have over 100k on them then its time to swap in some new ones there too.

Just trying to help,
Greg
GDA is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2011, 08:26 AM   #65
lolcantturn
R3V Elite
 
lolcantturn's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: South NJ
Posts: 4,491
Quote:
Originally Posted by GDA View Post
these numbers indicate your cat is working....

Complete combustion should result in CO2 approaching high 14s and 02 should be zero. O2 reduction as your speed increases is a sign the cat is helping out dramatically

I'd say you still have some type of vacuum leak post AFM. Did you replace hoses to the evap canister?

What about possible crankcase leaks like cam seal, cam end plugs, oil housing and what not...

If your injector o-rings have over 100k on them then its time to swap in some new ones there too.

Just trying to help,
Greg
Wow, much appreciated help! Very cool stuff to know as well.
On my new inspection, my CO2's are High 13's and O2 is 1.1. Is this good enough, or should it still be better?

I know I have a leak in my valve cover as my gasket is a little leaky, cam seals look alright, but a smoke test should undoubtedly point out all these flaws. Injector O-rings have been replaced as well.

Thanks man, I appreciate it. good info indeed.
__________________
Quote:
Originally Posted by TSI View Post
♫ Rust flecks are falling on my head...♫
OEM+
lolcantturn is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2011, 02:37 PM   #66
GDA
E30 Addict
 
Join Date: Oct 2010
Location: Dallas
Posts: 445
Quote:
Originally Posted by lolcantturn View Post
Wow, much appreciated help! Very cool stuff to know as well.
On my new inspection, my CO2's are High 13's and O2 is 1.1. Is this good enough, or should it still be better?

I know I have a leak in my valve cover as my gasket is a little leaky, cam seals look alright, but a smoke test should undoubtedly point out all these flaws. Injector O-rings have been replaced as well.

Thanks man, I appreciate it. good info indeed.
Yup the valve cover leak is not helping your cause at all. I think you need to fix that and install new injector o-rings and if you plugs have gotten pretty sooted from all this dirty running it might be worthwhile to install a new set before hitting the smog station for the final pass.

As you still have O2 left over (due to extreme amounts of HC) then the DME is sensing a rich condition and is leaning out the mix and the cat can only do so much given what by products is has coming into it.
GDA is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2012, 05:40 PM   #67
Active16Bits
Advanced Member
 
Active16Bits's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Las Vegas
Posts: 132
Time to bring this back from the dead. Did you ever figure this thing out?
Active16Bits is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2012, 03:56 PM   #68
5Toes
Forever N00b
 
5Toes's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: 98310
Posts: 9,703
yes. did you?
__________________
Quote:
Originally Posted by slammin.e28guy View Post
Holy fuck. Don't fuck with Toes.
1988 325is - zinno/natur - all original + never get to drive
1991 318i - brillantrot/natur - slutty AF daily
5Toes is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2012, 09:13 AM   #69
Timp
Advanced Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: Logan, Utah
Posts: 126
Bump! Also curious if you figured this out or not.
__________________
Newb to all the things.
Timp is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2012, 12:06 PM   #70
MEPEH
Grease Monkey
 
Join Date: Aug 2012
Location: LA
Posts: 393
I can't help but add my 2 cents to the "Running Rich" Issue
If you have the 1st generation injectors ending in 715 (6 cylinder) or 740 (4 cylinder) than chances are pretty high that the injectors are leaking.
I cleaned and tested about 200 injectors in the last couple of weeks and the 1st gen injectors have a very high fail rate.

If you checked vacuum leaks, exhaust leaks, all the injection components and couldn't find the problem, it's worth getting those tested.

You can see a typical 1st gen injector fail here from a m20b25 - 0280 150 715



more info on typical issues and fixes
http://www.r3vlimited.com/board/show...7&postcount=61

And my thread on reconditioning
http://www.r3vlimited.com/board/show...=266477&page=5

Last edited by MEPEH; 11-20-2012 at 12:12 PM.
MEPEH is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2017, 10:27 PM   #71
SteveO
Noobie
 
Join Date: Jul 2015
Location: Nanaimo, BC, Canada
Posts: 1
Bump from the graveyard as I'm having similar issues. Saw the OP last posted July 2016 so hoping he is still around!!!!
SteveO is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2017, 09:01 AM   #72
Kershaw
R3V OG
 
Join Date: Feb 2010
Location: MD
Posts: 10,845
His last activity was a month and a half ago. If you click on a user profile, it'll tell you under their name.
__________________
Kershaw is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 09:24 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2004 - 2020 R3VLimited LLC