R3VLimited Forums

Go Back   R3VLimited Forums > E30 Technical Forums > Engine & Drivetrain > Alternative Tuning / W.A.R / Megasquirt / etc

Reply
 
Thread Tools
Old 08-30-2016, 06:07 PM   #1
kev kev
Member
 
Join Date: May 2013
Location: northeast
Posts: 70
Turbo woes

Hey what's up guy listen I am having a issue with my turbo e30
Here is the set up
M20 stock
Arp head studs
Bimmer head turbo cam
Holset turbo
Whodwho megasquirt
Here is the issue every time I do a wot pull the car lean out at about 5000rpm
I try adding fuel with in that rpm did not do anything. These are the things I change
Fuel pump
Fuel filter
Injectors
Fuel pressure regulator (adjustable)
And I can't find Keith aka whodwho please help.
kev kev is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2016, 10:39 PM   #2
whodwho
E30 Fanatic
 
whodwho's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: SoCal
Posts: 1,452
Sorry still haven't had a chance to look at your files, I will dig them up in the morning. are you sure it isn't running out of injector? Do you know the duty cycle they are reaching? What fuel pressure are you running?
whodwho is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2016, 04:06 AM   #3
kev kev
Member
 
Join Date: May 2013
Location: northeast
Posts: 70
The fuel pressure at idle is 50psi don't know what it is at 5000rpm
Duty cycle at 5000rpm is 55% I am using decker 60 lbs injector
kev kev is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2016, 06:23 AM   #4
redsubdivisions
E30 Mastermind
 
redsubdivisions's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Naples, FL
Posts: 1,623
Try turning the AFR targets off? Keith has more insight but I had a similar issue where it would break up pretty bad going into boost when I turned that on. Turned it off and she screamed to 7k.
__________________


All roundel family:
2002 330i - Daily Driven
2009 X5 30i - Wife/kiddie/grocery hauler
1989 325i - 2.7i, Holset H1C, 42lb injectors, 14.7 psi, whodwho MS-PNP. Weekend toy

Der Freude des Besitzens ein alle BMW-Familie
redsubdivisions is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2016, 07:43 PM   #5
kev kev
Member
 
Join Date: May 2013
Location: northeast
Posts: 70
Ok thanks reds I will try that and report back
kev kev is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2016, 08:50 PM   #6
kev kev
Member
 
Join Date: May 2013
Location: northeast
Posts: 70
The afr target was already turned off Keith send me a new tune.
Could get the car to run right so I use some of his setting with my old tune.
The car now pulls all the was to 6000rpm where it seem like sine know d if cutting on.
I was going threw the setting I notice Keith AKA whodwo has the coolant cut at 180 degree
To 6000rpm and 200degree to 6000tpm as well. I am gonna change it and see what happen
Any suggestions.
kev kev is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2016, 03:12 PM   #7
Golfer_705
Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: B.C. Canada
Posts: 59
Congrats on your turbo project!

Have you had a chance to confirm your base timing? You should be able to set your timing to fixed in TS and with a timing light at idle confirm that MS is seeing the actual engine advance. If it reads advanced/retarded you will need to adjust your trigger angle* settings.

If your base timing is all good I would preform a tooth log next. If the resistance in the CPS circuit is set too high you will experience sync loss in the higher rpms. It will feel like a rev limiter kicking in and may cause a backfire, TS will generally show a sync loss count when it happens.

You shouldn't need an adjustable FPR with MS since you can adjust your injector PW. A stock FPR should work fine and eliminates another variable. An adjustable regulator would really only be nessasary if you were still using Motronic and couldn't adjust your fuel map, or if your injectors were too small.

If your unsure about reading the tooth logs you could post a screenshot of the log here.

Best of luck with your project!
Golfer_705 is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2016, 06:44 PM   #8
kev kev
Member
 
Join Date: May 2013
Location: northeast
Posts: 70
ok thanks golfer my base timimg is good.I did not data log this run yet but i will.Now let say
it does loose sync at 6000 rpm,does this mean my cps is bad.
kev kev is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2016, 11:51 AM   #9
kev kev
Member
 
Join Date: May 2013
Location: northeast
Posts: 70
Hey guys keep hitting some kind of rev cut a 6000rpm
Change the cps still the same thing. Help please
kev kev is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2016, 12:05 PM   #10
nomansland92
E30 Fanatic
 
nomansland92's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Pittsburgh P.A.
Posts: 1,410
What's your ignition setup?

Sent from my SAMSUNG-SM-G891A using Tapatalk
__________________

IX being restored here

Ix turbo build
here
nomansland92 is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2016, 09:46 PM   #11
kev kev
Member
 
Join Date: May 2013
Location: northeast
Posts: 70
Wasted spark


Sent from my iPhone using Tapatalk
kev kev is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2016, 01:14 PM   #12
nomansland92
E30 Fanatic
 
nomansland92's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Pittsburgh P.A.
Posts: 1,410
What plugs and what gap? Is it only under full throttle?

Sent from my SAMSUNG-SM-G891A using Tapatalk
__________________

IX being restored here

Ix turbo build
here
nomansland92 is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2016, 03:47 PM   #13
kev kev
Member
 
Join Date: May 2013
Location: northeast
Posts: 70
Turbo woes

Plugs are 7heat range gap 22
No not only under full throttle


Sent from my iPhone using Tapatalk
kev kev is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2016, 10:25 AM   #14
nomansland92
E30 Fanatic
 
nomansland92's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Pittsburgh P.A.
Posts: 1,410
So it's not cylinder pressure related, sounds like it's still losing sync. Run the composite loger in tuner studio

Sent from my SAMSUNG-SM-G891A using Tapatalk
__________________

IX being restored here

Ix turbo build
here
nomansland92 is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2016, 03:55 PM   #15
kev kev
Member
 
Join Date: May 2013
Location: northeast
Posts: 70
Ok I will try that
Hey what skip pulse in tuner studio


Sent from my iPhone using Tapatalk
kev kev is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 07:22 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2004 - 2020 R3VLimited LLC