Announcement

Collapse
No announcement yet.

The m54b30 E30 build (NL)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

    #61
    Yeah its been a bit of a journey over here as well, have learned a ton and I think the biggest lesson is its never as easy as outlined on the web. Glad to hear you might have figured out your gearbox issue. I think I tracked down the ps pump problem. The motor came out of an e46 330i so originally came with the lf-20 but looks like they sell an upgrade kit to the lf-30 which is on this engine and the brackets might be slightly different then whats on a e46 with the lf-20 or e39 with the lf-30 so purchased a cheap used e39 ps pump with the brackets on ebay and hoping the ps pump is clocked a little counter clockwise so that the inlet clears the pan. Fingers crossed. If not I am at a total lose.

    Comment


      #62
      The gearbox problem has been fixed but a new problem has come in its place:
      Say hello to p0365. The ob2 scanner says it's an exhaust cam sensor.
      I've replaced both cam sensors by now, but the code appears everytime the car is started.
      Anybody might now what this could be?
      M54B30 E30 build:
      https://www.r3vlimited.com/board/sho...d.php?t=426585

      Comment


        #63
        Originally posted by maxpostma View Post
        The gearbox problem has been fixed but a new problem has come in its place:
        Say hello to p0365. The ob2 scanner says it's an exhaust cam sensor.
        I've replaced both cam sensors by now, but the code appears everytime the car is started.
        Anybody might now what this could be?
        Luckily it seems to be the crankshaft sensor, but it's strange because it runs really nicely.
        M54B30 E30 build:
        https://www.r3vlimited.com/board/sho...d.php?t=426585

        Comment


          #64
          Originally posted by maxpostma View Post
          Luckily it seems to be the crankshaft sensor, but it's strange because it runs really nicely.
          These can run purely based on cam sensors too. Of course the ecu will run in fault mode, but engine will still run almost normally. Just lacking power and poor mpg.

          But still that code is for exhaust camshaft sensor. Have you rebuilt the engine? If you have, I have seen some isntall the cam trigger wheel for exhaust 120 degrees off, which will cause that dtc, even with new sensor. Also I have seen many unopened m54 engines with that dtc, and cause have been too streched chains. Re-degreeing cams helps for that.
          Last edited by pazi88; 05-27-2019, 04:50 AM.

          Comment


            #65
            Originally posted by pazi88 View Post
            These can run purely based on cam sensors too. Of course the ecu will run in fault mode, but engine will still run almost normally. Just lacking power and poor mpg.

            But still that code is for exhaust camshaft sensor. Have you rebuilt the engine? If you have, I have seen some isntall the cam trigger wheel for exhaust 120 degrees off, which will cause that dtc, even with new sensor. Also I have seen many unopened m54 engines with that dtc, and cause have been too streched chains. Re-degreeing cams helps for that.
            Thank for the help, I haven't rebuilt the engine. I agree that the dtc is strange. Will try the new sensor today. Otherwise I will open the valve cover to check the chain.
            M54B30 E30 build:
            https://www.r3vlimited.com/board/sho...d.php?t=426585

            Comment


              #66
              The crankshaft sensor wasn't the problem, so the next step was to open up the valve cover.
              And I found this...

              Maybe the code is because the sensor isn't able to sense the metal because of all the carbond deposit.
              If anybody has another theory, i would be happy to hear it.








              and a video of the chain which seemed fine to my:
              M54B30 E30 build:
              https://www.r3vlimited.com/board/sho...d.php?t=426585

              Comment


                #67
                Originally posted by pazi88 View Post
                These can run purely based on cam sensors too. Of course the ecu will run in fault mode, but engine will still run almost normally. Just lacking power and poor mpg.

                But still that code is for exhaust camshaft sensor. Have you rebuilt the engine? If you have, I have seen some isntall the cam trigger wheel for exhaust 120 degrees off, which will cause that dtc, even with new sensor. Also I have seen many unopened m54 engines with that dtc, and cause have been too streched chains. Re-degreeing cams helps for that.
                I checked the cam trigger wheel, and it's correctly installed. The cams are also alligned properly, but you're able to move them a little individually because of some slack in the system (is this normal?).
                Last edited by maxpostma; 05-30-2019, 10:55 AM.
                M54B30 E30 build:
                https://www.r3vlimited.com/board/sho...d.php?t=426585

                Comment

                Working...
                X