Announcement

Collapse
No announcement yet.

Loud intermittent ticking ... It's back! Now with more videos and photos.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    At the risk of jinxing myself, this may have resolved itself. I posted about it here: https://www.r3vlimited.com/board/sho...&postcount=478

    Hi. My name is Mike and my M42 has been tick free for 6 days and 350 miles.

    I took the car to RRT earlier in the week and gave them the list of what I've done, photos, videos, and other information. After looking at the car they called me back to the garage. The car was totally silent. No ticking. It's like my kids: angels at school, but not always the best behaved at home.

    So Alex, JW, and I chatted for a bit and they sent me on my way. That was 6 days and 350 miles ago. The car has not ticked since then. The car went from ticking on a regular basis to not ticking at all. I have some theories:
    - RRT fixed something in ~15 minutes that was glaringly obvious and didn't want to tell me because I'd feel like a moron.
    - The thinner Rotella T6 5W40 cleaned out the oil passages and removed varnish from an offending lifter. It just took a few hundred miles to do it's work.
    - The Lifter Additive, which was only run for 500 miles with the Mobil 1 15W50, may have continued to work it's way through the system after draining the M1 and filling the T6.

    As of right now the engine sounds like the regular old M42 sewing machine and that makes me happy.

    Comment


      #17
      Originally posted by mike.bmw View Post
      At the risk of jinxing myself, this may have resolved itself. I posted about it here: https://www.r3vlimited.com/board/sho...&postcount=478



      Hi. My name is Mike and my M42 has been tick free for 6 days and 350 miles.



      I took the car to RRT earlier in the week and gave them the list of what I've done, photos, videos, and other information. After looking at the car they called me back to the garage. The car was totally silent. No ticking. It's like my kids: angels at school, but not always the best behaved at home.



      So Alex, JW, and I chatted for a bit and they sent me on my way. That was 6 days and 350 miles ago. The car has not ticked since then. The car went from ticking on a regular basis to not ticking at all. I have some theories:

      - RRT fixed something in ~15 minutes that was glaringly obvious and didn't want to tell me because I'd feel like a moron.

      - The thinner Rotella T6 5W40 cleaned out the oil passages and removed varnish from an offending lifter. It just took a few hundred miles to do it's work.

      - The Lifter Additive, which was only run for 500 miles with the Mobil 1 15W50, may have continued to work it's way through the system after draining the M1 and filling the T6.



      As of right now the engine sounds like the regular old M42 sewing machine and that makes me happy.

      A win is a win...nice work!


      Ezekiel 25:17
      Current flame: E30 318iS Alpinweiss II slicktop / LSD - Joanne
      The ex: E92 335i 6MT M-Sport - Betty
      The heavy: 2001 4Runner SR5 Sport (3rd Gen) - Fred

      Comment


        #18
        Originally posted by mike.bmw View Post
        At the risk of jinxing myself, this may have resolved itself. I posted about it here: https://www.r3vlimited.com/board/sho...&postcount=478

        So Alex, JW, and I chatted for a bit and they sent me on my way. That was 6 days and 350 miles ago. The car has not ticked since then. The car went from ticking on a regular basis to not ticking at all. I have some theories:

        - RRT fixed something in ~15 minutes that was glaringly obvious and didn't want to tell me because I'd feel like a moron.
        Did you ever find out if RRT did something? I have the same problem, gonna try to liqui-moly stuff and the thinner oil first, but I'd like to know if there was something glaringly obvious haha

        1991 318is ---230K - DD
        1991 318i ---- 308K - retired

        Originally posted by RickSloan
        so if you didnt get it like that did you glue fuzzy oil to the entire thing?
        sigpic

        Comment


          #19
          Originally posted by jrobie79 View Post

          Did you ever find out if RRT did something? I have the same problem, gonna try to liqui-moly stuff and the thinner oil first, but I'd like to know if there was something glaringly obvious haha
          I was back there recently for an HPDE inspection and alignment. Jokingly I asked, but they said they didn't do anything. I'm guessing it's the thinner oil. Someone else messaged me recently and said they had the same issue, switched to Rotella T6 5w40 and the tick completely went away.

          Comment

          Working...
          X